24.7.11

Oh My Lady!

Hari ini aku nak kongsi cerita best ni. Aku pasti dah ramai yang menontonnya maklumlah pelakon utamanya daripada superjunior Choi Si Won!

Oh My Lady merupakan drama romantik komedi dari Korea Selatan yang telah ditayangkan secara rasmi di Korea pada 2010. Sedikit sebanyak drama ini telah mempopularkan lagi SiWon, salah seorang ahli SuperJunior yang paling kacak dalam kumpulan tersebut.

Kisahnya seorang ibu tunggal Yoo Gae Hwa (lakonan Chae Rim) terdesak untuk mendapatkan kerja bagi menyara kehidupan bersama anaknya Min Ji. Dia menjadi pengurus rumahtangga di rumah seorang artis terkenal Sung Ming Wo (lakonan Choi Siwon) dan dalam masa yang sama bekerja di Syarikat yang menguruskan pementasan muzikal.

Ming Wo seorang pelakon yang terkenal kerana rupa tetapi agak teruk dalam karier lakonannya. Banyak adengan lucu dan menarik ketika Gae Hwa yang berusia 35 tahun ini menangani perangai Ming Wo yang tidak matang sehinggalah Ming Wo mula didatangi masalah demi masalah. Semuanya bermula bila seorang kanak-kanak comel bernama Ye Eun ditemui oleh Gae Hwa di lobi tempat tinggal Ming Wo. Ye Eun adalah anak luar nikah Ming Wo yang selama ini langsung tidak diketahui kewujudannya. Kemunculan Ye Eun merupakan malapetaka bagi kerjaya Ming Wo.

Kerana kasihankan Ye Eun, Gae Hwa banyak berkorban melindunginya daripada dihidu pihak media. Demi kerjaya Ming Wo juga Gae Hwa merahsiakan Ye Eun daripada pandangan masyarakat. Namun rahsia yang sebesar itu tak mungkin dapat disimpan lama-lama. Di sinilah saat-saat paling menguji sifat kasih sayang dan kemanusiaan Ming Wo. Sama ada dia harus melenyapkan Ye Eun ataupun mengakuinya sebagai anak.

Dalam mengatasi semua kesukaran itu Ming Wo mula menyedari  orang yang sering dipanggilnya 'makcik', orang yang selama ini merimaskannya dengan segala nasihat, orang yang bersusah payah demi dia dan sangat menyayangi Ye Eun adalah orang yang setia disisinya di saat-saat kejatuhannya. Ming Wo tidak tahu bila dia mula menyintai Gae Hwa. Pada pandangan masyarakat Gae Hwa tidak layak untuknya sebagai seorang artis yang popular, kacak dan bergaya. Ming Wo lebih layak mengawini Yoo Ra yang lebih muda dan cantik jelita. Apatah lagi Yoo Ra sejak dari mula amat yakin Ming Wo bakal menjadi miliknya.

Ketika wartawan bertanya,
"bilakah kamu mula menyintai dia?" (ketika itu Ming Wo sudah mabuk dan wartawan tersebut mengambil kesempatan mengorek rahsia. Dalam keadaan yang separuh mengantuk Ming Wo menjawab;
"semasa dia menangis kerana kehilangan Ye Eun...bukan...semasa dia tinggal di sauna kerana menjauhkan diri dari saya..bukan...semasa dia bergaduh dengan pengurus Jung...bukan..mungkin sejak mula lagi.." Selepas itu Ming Wo tertidur. Si wartawan agak terpaku. Selama ini dia menganggap Ming Wo kaki perempuan dan mulai simpati dengan lelaki itu.
"Nampaknya kamu sangat menyukainya..."

Jelas Ming Wo menjadi matang, lebih berdikari dan amat menyayangi anaknya setelah semua masalah yang melandanya dapat diharungi dengan tabah bersama Gae Hwa. Namun bukan mudah juga dia mahu melamar wanita itu kerana Gae Hwa enggan lagi dilukai selepas perkahwinan pertamanya runtuh.

Pengakhirannya memang sudah diduga, mereka pasti bersama tetapi liku-liku perjalanan drama ini memang seronok ditonton! Kepada yang belum tengok, yang nak lepaskan stress ke, nak hilangkan duka ke...aku cadangkan drama ini. Selamat senyum sorang..hehehehe...
(salah satu lagu Oh My Lady nyanyian Choi Si Won..lagu ni best dowww!)

Who am I, that the Lord of all the earth
Would care to know my name
Would care to feel my hurt
Who am I, that the Bright and Morning Star
Would choose to light the way
For my ever wandering heart

Not because of who I am
But because of what You've done
Not because of what I've done
But because of who You are

I am a flower quickly fading
Here today and gone tomorrow
A wave tossed in the ocean
Vapor in the wind
Still You hear me when I'm calling
Lord, You catch me when I'm falling
And You've told me who I am
I am Yours, I am Yours

Who am I, that the eyes that see my sin
Would look on me with love and watch me rise again
Who am I, that the voice that calmed the sea
Would call out through the rain
And calm the storm in me

I am Yours
Whom shall I fear
Whom shall I fear
'Cause I am Yours
I am Yours

2 ulasan:

belogkiter berkata...

best best

hud aikara berkata...

tengok jangan tak tengok..hehehe

blog buku Hud aikara.

  • Pemandu Van Jenazah - Tajuk: Pemandu Van Jenazah Penerbit: Utusan Karya Tebal: 270 m/s Buku ini merupakan kompilasi kisah pengalaman pemandu-pemandu van jenazah yang diceritaka...
    4 tahun yang lalu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...