23.4.12

Couple or Trouble

Dah lama yek aku tak buat entry pasal drama. Tapi baru-baru ini aku ada tengok sekali lagilah drama Korea bertajuk 'Couple or Trouble'. Sebenarnya drama ini dah lama dah. Keluar di Korea pada Desember 2006. Masa ni rating memang tinggi di Korea sampai dapat banyak anugerah.

Ia based on movie Hollywood 1987 bertajuk 'Overboard' yang dilakonkan oleh Kurt Russell dan Goldie Hawn (ini pun aku dah tengok di You Tube) dan kalau tak salah dulu filem Hindi pun ada juga movie macam ni...pelakon cerita tu Salman Khan dan Nilam, seingat akulah.

Kisahnya memang lucu dan best, berkisar tentang Jo Anna (Han Ye Seul) seorang wanita kaya yang sangat dingin, bongkak dan tidak pernah menghiraukan perasaan orang lain. Dia memang tidak disukai oleh semua orang kerana sikapnya yang tidak pernah menunjukkan penghargaan dan sukar berpuas hati terhadap sesuatu. Malah suaminya Billy (Kim Sung Min) pun takut dengannya.


Takdir telah menemukan Jo Anna dengan seorang handyman Jang Chul Soo (Oh Ji Ho) dalam malam hujan lebat dan keretanya pula mengalami masalah. Jang Chul Soo sanggup membantu asalkan dia diberi upah tetapi Jo Anna telah tersalah sangka terhadap lelaki itu. Dia menyangka handyman tersebut orang jahat lalu terus bertindak memukulnya dengan penyodok. Sejak itu mereka berperang macam anjing dan kucing. Macam-macam benda berlaku sampailah kes Jang Chul Soo membaiki yacht kepunyaan Jo Anna. Pergaduhan di atas yacht menyebabkan Jang Chul Soo berdendam dengan Jo Anna dan nekad mahu Jo Anna membayar semua kerugiannya.


Agaknya sudah balasan untuk Jo Anna, dia telah terjatuh ke laut dalam keadaan tertekan selepas bergaduh dengan suaminya tapi dia masih terselamat. Tapi kesan dari kemalangan itu, dia mengalami amnesia.



Lalu Jang Chul Soo mengambil peluang untuk melunaskan kerugiannya selama ini. Dia mengaku kekasih Jo Anna dan mereka tinggal bersama dengan tiga orang anak saudara Jang Chul Soo yang masih kecil. Apa lagi...dah tentu dia nak buli Jo Anna dengan kerja rumah yang berlambak tapi yang lucunya dia yang terkena balik! Yalah, Jo Anna mana pernah buat kerja rumah sudah pastilah rumah tu huru hara dibuatnya. hahaha....


Tapi anehnya bila dah serumah dan semakin rapat, masing-masing telah terjatuh cinta. Jang Chul Soo tiba-tiba menyenangi sikap garang Jo Anna dan Jo Anna pula buat pertama kalinya mula menyintai seseorang walaupun sebelum ini dia telah berkahwin. Yang kelakarnya Billy suaminya yang akhirnya mengetahui dia masih hidup asyik mengintip kehidupan Jo Anna yang lupa ingatan itu di kampung Jang Chul Soo. Dia terkejut bila mendapati betapa bahagianya isterinya itu. Pertama kali dia melihat Jo Anna ketawa. Billy memang patah hati melihatnya....

Kalau nak tahu cerita seterusnya baik cari DVD drama ni..hehehe.. tak rugi layan...




Kuya: itulah keje uwan....cite aje...menyampah!
uwan: ko diam..! mata dah lah besar macam burung hantu...
Kuya:...sob..sob..sob..
Leo: (kaki menyampuk)...sikit-sikit nangis...cengeng...


*Gambar-gambar dapat dari Mr. Yahoo kecuali si mata besar kat atas ni..

1 ulasan:

mumui berkata...

dah tgk cete ni.. Jo Anna tu sombong laaaa walaupun da hilang ingatan...

blog buku Hud aikara.

  • Pemandu Van Jenazah - Tajuk: Pemandu Van Jenazah Penerbit: Utusan Karya Tebal: 270 m/s Buku ini merupakan kompilasi kisah pengalaman pemandu-pemandu van jenazah yang diceritaka...
    3 tahun yang lalu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...