23.4.13

Sungkyunkwan Scandal


SungKyunKwan Scandal ditayangkan pada tahun 2010. Macam biasalah aku baru tahu..hihihihi..(kepada Unimeow, hah drama ni pon best!)

Kisahnya tentang Kim Yoo Hee (Park Min Young) menyamar sebagai lelaki untuk belajar di SungKyunKwan yang melatih pegawai-pegawai kerajaan di era Joseon. Pada waktu ini wanita dilarang keras menyertai institusi pendidikan. 

Larangan itu jika dilanggar boleh dihukum mati. Disebabkan mahu menyara keluarga yang miskin dan minat yang tinggi untuk belajar, Yoon Hee menggunakan nama adiknya Kim Yoon Shik untuk mendaftar peperiksaan kemasukkan. 

(Sebenarnya kejadian pendaftaran itu dirancang oleh anak Perdana Menteri Lee Sun Joon (Micky Yoochun) yang melihat potensi Yoo Hee untuk berjaya tanpa mengetahui Yoo Hee bukan seorang lelaki. Ini kerana sejak kecil lagi dia terpaksa menyamar sebagai lelaki untuk bekerja sebagai penyalin di kedai buku. Satu pekerjaan yang tidak wajar untuk seorang wanita di zaman itu.

(gambar; www.koreandrama.org)

Di Sungkyunkwan, Yoo Hee terpaksa berkongsi bilik dengan Sun Joon dan Moon Jae Shin (si 'Kuda liar' yang ditakuti pelajar lain- nama betul dia Yoo Ah In. Siapa yang pernah tengok drama Fashion King, mesti kenal muka dia ni. Tapi watak dia dalam drama ni lain sangat dari Fashion King.). Pada mulanya timbul juga konflik ketiga roomates ini sampailah berbagai peristiwa berlaku menyebabkan mereka menjadi rapat. 

Banyaklah hal-hal kelakar bila 'kuda liar' dapat tahu Yoo Hee perempuan. Cara dia melindungi Yoon Hee memang lucu dan comel..(wahhh jatuh cinta sekejap kat 'kuda liar'!) dan perempuan ni pulak tak tahu rahsia dia dah terbongkar. Orang yang pertama dapat menghidu rahsia Yoo Hee ialah Goo Yong Ha (Soong Joong Ki - senyumannya sangat cute!). Yong Ha merupakan senior mereka dan kawan baik 'kuda liar'.


Banyak peristiwa terjadi bila kumpulan senior yang diketuai anak Menteri Ketenteraan,  Ha In Soo (Jun Tae Soo) memusuhi mereka. Yang bestnya kebanyakkan rancangan sabotaj In Soo tu gagal sebab orang bawahannya memang ngok sikit! Hahaha. Tapi akhir sekali si In Soo ni pun menentang ayahnya yang jahat tu...

Ni 'kuda liar'...cute kan? hehehe - dah jadi wallpaper aku..

Kalau kepala otak runsing-runsing bolehlah tengok drama ni..lapang otak...kuang kuang kuang...

gambar: mr google

Tiada ulasan:

blog buku Hud aikara.

  • Pemandu Van Jenazah - Tajuk: Pemandu Van Jenazah Penerbit: Utusan Karya Tebal: 270 m/s Buku ini merupakan kompilasi kisah pengalaman pemandu-pemandu van jenazah yang diceritaka...
    4 tahun yang lalu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...